Waar bent u geboren?
Ik ben op 21 juni 1956 in Soesterberg (prov. Utrecht) geboren. Ik ben de oudste, ik heb twee zussen en twee broers.

Naar welke school bent u gegaan?
Eerst in Soesterberg naar de basisschool. Daarna ging ik elke dag op de fiets naar Amersfoort naar de HAVO. Ik wilde graag juf worden, dus toen was de PABO aan de beurt.
In augustus 1976 kreeg ik een baan aan de Groen van Prinstererschool in Bunschoten-Spakenburg. Eindelijk was ik juf, van groep 3.


Wat was uw lievelingsvak op school?
Ik vond het leuk om te schrijven (geen verhaaltjes, maar netjes schrijven met een kroontjespen en inkt). Daar haalde ik ook hoge cijfers voor. Misschien dat ik het daarom nog leuk vind om te calligraferen (mooie sierletters schrijven). Rekenen vond ik ook leuk, maar ik haalde op de HAVO nooit hoger dan een 4 voor wiskunde.

Wat vond u het vervelendste vak?
Ik hou helemaal niet van gym. Misschien wel omdat ik het niet kan. Je begrijpt misschien daarom ook wel dat ik geen echte lievelingssport heb.

Hoe ziet uw familie eruit?
Mijn man heet Arjo. Met hem ben ik al meer dan vijfentwintig jaar getrouwd. Hij heeft jaren bij LUCENT gewerkt, in Hilversum. Jammer genoeg is hij bij een grote reorganisatie in september 2001 ontslagen. Na die tijd heeft hij verschillende korte banen gehad maar vanaf 1 januari 2006 is hij bedrijfsleider bij een boekengroothandel (CBC) in Houten. Je ziet het, we houden de boeken binnen de familie.
Wij hebben drie kinderen. De oudste, Nelja, is met Jan Tilma getrouwd en woont in Den Haag.
Harmen woont en studeert in Deventer en de jongste Geanne wil heel graag verpleegster worden. Zij studeert in Ede.
In onze tuin woont Knabbel, het konijn van Geanne. Knabbel logeert regelmatig bij de opa van Geanne, dat vinden ze allebei heerlijk. Knabbel mag daar in de tuin vrij rond lopen.


Waar woont u nu?
Ik woon in Voorthuizen ( sinds oktober 2005). Daarvoor heb ik bijna dertig jaar in Bunschoten gewoond. We hebben nu een heerlijk huis met een heel grote tuin.

Wat doet u nu voor werk?
Sinds 2002 heb ik een eigen bedrijfje. Ik heb een adviesbureau op het gebied van kinderboeken.( www.kinderboekenwijzer.nl)
Ik geef scholen advies over de aanschaf van kinderboeken voor de schoolbibliotheek, maar ook boeken die je goed voor klassikaal lezen en voor niveau-lezen kunt gebruiken. En om het voor de scholen gelijk heel makkelijk te maken, verkoop ik die boeken ook. Ik heb dus nu van mijn hobby ook een beetje mijn werk gemaakt.
Daarnaast werk ik mee aan het schrijven van een leesmethode voor groep 3 van de basisschool en aan een methode voor bijbelonderwijs.
Sinds 2005 werk in niet meer op een basisschool, daar heb ik jammergenoeg geen tijd meer voor.
O ja, ik schrijf kinderboeken..., maar dat wist je al.


Ik hou van...?
Lekker langs het strand wandelen en fietsen. Koken (kijk je ook even bij mijn recepten) Een korte vakantie tussendoor. En natuurlijk... lezen!

Waar heeft u een hekel aan?
Aan roddelen en pesten. En aan strijken, maar dat doet mijn man altijd.

Wat zijn uw hobby's?
Eigenlijk heb ik niet veel tijd voor hobby's. Boeken schrijven is eigenlijk mijn hobby. Maar sinds kort volg ik een cursus boetseren. Daar leer je hoe je van klei mooie beelden kunt maken. Dat vind ik ook erg leuk.

Wilde u altijd al schrijfster worden?
Nee, ik hield er wel van om verhaaltjes te vertellen en voor te lezen. Op een gegeven moment kreeg ik in de gaten dat ik ook leuke verhaaltjes kon schrijven, die kinderen zelf konden lezen. En zo is het begonnen... in 1991.

Wat eet u het liefst?
Ik ben dol op Indische rijsttafels, ovenschotels en salades.

Wat is uw lievelingskleur?
Ik draag heel veel blauw, omdat dat het mooiste bij mijn haar (blond) en mijn ogen (blauw) staat. Maar ik hou ook van rood, groen en geel.

Welke muziek vindt u mooi?
Ik hou veel van Keltische muziek en goede zangers of zangeressen. Maar ik houd ook van gospels en worship.

Waar gaat u het liefst op vakantie naar toe?
Wij gaan het liefst naar Zeeland of Bretagne (Frankrijk). Maar wij pakken in de vakantie ook graag de fiets. De tent gaat achterop en zo trekken we door Nederland. Wij hebben een aantal jaren geleden samen met onze kinderen het IJsselmeer rondgefietst.

Welke boeken leest u zelf het liefst?
Ik ben gek op spannende boeken, vooral thrillers. Ik lees eigenlijk alles, als het maar dikke boeken zijn.

Welke kinderboeken vindt u het mooist?
Ik lees graag jeugdromans van Thea Beckman, Jan Terlouw, Anke de Vries ea.
En de boeken van de Meestersclub (FONTEIN)


Hoe komt u aan uw eigen verhalen?
Dat is heel verschillend. Soms gebeurt er iets op school, of ik lees een stukje in een krant, of ik zie wat op televisie. Dat hoeven geen grote stukken te zijn. Een paar regels is soms al genoeg. Het boek BRANDMERK heb ik geschreven nadat ik een klein berichtje in de krant had gelezen over een jongen die met vuur had gespeeld en anderen daarvan de schuld had gegeven. Ik bereid me altijd wel goed voor bij het schrijven van een boek. Zo ben ik met de brandweer mee geweest, ben ik bij de Eerste Hulp in een ziekenhuis geweest, heb ik zwemlessen bijgewoond, en ben ik ook in de ArenA geweest. Dat was echt heel leuk. We kregen daar een uitgebreide rondleiding. En voor het boek JUDA, de buurjongen van Maria hebben mijn man en ik een middag rond mogen lopen op de Heilige Landstichting bij Nijmegen. Het park was nog dicht, maar we kregen een sleutel en mochten zelf gaan kijken. Zo zie je, als schrijfster kom je nog eens ergens.

Hoe schrijft u uw verhalen?
Op een computer. Maar eerst bedenk ik het verhaal helemaal in mijn hoofd. Dat kan soms wel maanden duren. Dan ga ik achter mijn computer zitten en schrijf ik het verhaal achter elkaar op. Mijn huis ziet er dan niet uit, rommelig en stoffig. Ssssttt... Vrouwke schrijft!

Wanneer schrijft u het liefst?
Als ik alleen thuis ben. Dan zet ik mooie rustige muziek op en begin ik te schrijven. Maar als ik met een boek bezig ben ga ik ook wel eens heel laat door. Dan wordt het echt nachtwerk.

Wat vind u zelf uw mooiste boek?
Vaak vind je je laatste boek het mooist. Maar de boeken over Koosje nemen wel een speciaal plaatsje bij mij in. Ik vind 'Iedereen is anders' ook erg leuk en 'Brandmerk'. En het boek 'Dag lieve oma' vind ik weer een heel mooi boek. Eigenlijk weet ik niet goed wat ik moet kiezen.

Heeft u wel eens een prijs gewonnen met een boek?
In 2001 ben ik door de kinderen genomineerd voor de Eigenwijsprijs met het boek 'Bas en het ZwemABC'. Ik heb de prijs toen niet gewonnen.
In 2002 ben ik door de vakjury voor het beste christelijke kinderboek genomineerd met 'Iedereen is anders'. Die prijs is toen naar Ben Slingerberg gegaan.
Maar in 2002 ben ik weer door de kinderen genomineerd met het boek 'Koosje bouwt een vlot'. Toen heb ik de Eigenwijsprijs 2002 wel gewonnen.


Hoe lang gaat u nog door met schrijven?
Ik hoop nog heel erg lang. Mijn fantasie is nog lang niet uitgeput.

Gaat u ook wel eens naar scholen om over uw boeken te vertellen?
Jazeker, dat vind ik erg leuk. Je kunt met mij contact opnemen via tel. 0342 - 47 3390. Je kunt natuurlijk ook een mailtje sturen.

Dat was het!
Maar misschien heb ik wel een vraag vergeten.
Mail me even als je nog meer wilt weten.
terug naar de wegwijzer